Money back garantee ...
Nov. 7th, 2005 05:04 pm![[personal profile]](https://www.dreamwidth.org/img/silk/identity/user.png)
once More Mercury
גיורא ירון: "לנדן ייאלץ כנראה להחזיר כסף"
07:12 | 07.11.2005 עמי גינזבורג
ד"ר גיורא ירון, היו"ר הטרי של מרקורי, מסתגל בימים האחרונים למציאות חדשה. זו מציאות שאיננה נעימה כל כך לחברת התוכנה הישראלית המתמחה בתוכנות לאופטימיזציה של מערכות מידע בארגונים. החברה שהורגלה להימנות על ליגת העל של חברות ההיי-טק הישראליות, הפכה בימים האחרונים, מאז פרסום הדו"ח של ועדת החקירה הפנימית שלה, לשק החבטות של שוק ההון.
בראש הנחבטים של מרקורי נמצא המנכ"ל שלה, אמנון לנדן, שפרש-הופרש מתפקידו בעקבות ממצאי החקירה. איתו עזבו את תפקידם גם מזכירת החברה, סוזן סקייר, ומנהל הכספים, דאגלס סמית'.
ממצאי החקירה במרקורי אכן נראים קשים. הוועדה הפנימית של החברה גילתה כי בשנים 2002-'95, שונו תאריכי האופציות שהוענקו לעובדים 49 פעמים, באופן שמחיר המימוש של האופציות היה נמוך יותר משהיה ביום האישור של הענקת האופציות.
הוועדה מצאה עוד כי ב-6 מקרים הדירקטורים של החברה חתמו על מסמכים שגויים בעניין האופציות. הוועדה סברה כי הדירקטורים עשו זאת בגלל שסמכו על המנהלים של החברה, ולא הפעילו עליהם בקרה מספיקה.
מרקורי לא מסרה עד כה מה היקף הנזק הכספי שנגרם לה מהפרשה. על פי הערכות בשוק, היקף ההטבה העודפת שקיבלו העובדים שזכו ל"שדרוג" תוכנית האופציות של החברה נאמד בעשרות מיליוני דולרים.
בעקבות האירועים הללו התמנה ירון, המכהן כדירקטור במרקורי זה 10 שנים, לתפקיד היו"ר. ירון שנכנס לתפקיד בתקופה סוערת מבחינת מרקורי, נפגש בימים האחרונים עם רבים מעובדי מרקורי הבכירים, בניסיון להסביר מה בעצם קרה בחברה. אתמול הוא הסכים להשיב גם לשאלות TheMarker.
מהי התחושה הכללית ששוררת היום במרקורי?
הסיפור הזה נפל עלינו כרעם ביום בהיר. אני חשוף לעניין קצת יותר זמן, 5-4 חודשים, דרך הליווי של הוועדה המיוחדת של הדירקטוריון, אבל לא בצורה כל כך אינטנסיווית. השאלה העיקרית של העובדים שאני נפגש איתם היא "איך זה קרה לנו?"
מתי התחילה החקירה הפנימית של הוועדה המיוחדת?
ה-SEC (רשות ני"ע בארה"ב) החליטה לבדוק את עניין האופציות אצל כ-40 חברות בסיליקון וואלי. לא רק אצל מרקורי. מטבע הדברים היא פנתה לחברות שהמניה שלהן עשתה מהלך חזק של עלייה. הם חשבו כנראה שבמקום כזה עלולים להימצא חס וחלילה אי דיוקים. כשראינו את השאלות ואת המסמכים שהם ביקשו, אמרנו לעצמנו, בואו לא נחכה ל-SEC ונבדוק בעצמנו אם יש לנו בעיה.
מינינו ועדה של 2 חברי דירקטוריון שלא היו חלק מההיסטוריה של מרקורי, וקבענו מראש שהפסיקה של הוועדה תהיה סופית ומחייבת עבור כל הבורד.
הוועדה לקחה לצורך טיפול בעניין את משרד עורכי הדין או'מלווני אנד מאיירס (O'melveny & Myers), שהוא מהמכובדים בארה"ב. אלו אנשים שהיו פעם חוקרים של ה-SEC והיום הם עובדים בשירות חברות עסקיות. עורכי הדין לקחו איתם לעזרה את פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג. רצינו לעשות בדיקה מקיפה ויסודית כי האסון הכי גדול הוא שה-SEC יבוא אחרי בדיקה כזו וימצא דברים נוספים. הבדיקה של ה-SEC רצה בינתיים במקביל.
אולי אתה יכול להסביר לנו בשפה פשוטה - מה בעצם היתה הבעיה שמצאה הוועדה הפנימית בנושא הענקת האופציות? איפה היה הכשל?
אני חי את עולם הסטארט-אפים כבר הרבה זמן. זה עולם שמבחינת הבקרה שלו די חי בברדק. זה טבעי כי בחברה צעירה מטפל בנושאים הכספיים מנהל כספים בחצי משרה. ככל שחברה גדלה, תהליך הבקרה נהיה יותר הדוק, ובחברה גדולה לא זזים לפני שארבעה עורכי דין וחמישה רואי חשבון מאשרים כל מהלך.
מרקורי היא קורבן של עצמה
מהבחינה הזו מרקורי היא קצת קורבן של עצמה. נפגענו מכך שצמחנו כל כך מהר. החברה כל הזמן הוסיפה מנגנוני בקרה, והוסיפה עוד ברגים ועוד מסמרים כי ככל שהחברה יותר גדולה כך קשה יותר לשלוט בה. הנהלים והפרוצדורות זה מה שהדרג בשטח מכנה ביורוקרטיה. אתה תמיד מנסה לשמור על איזון כדי שהנהלים והפרוצדורות לא יעצרו את החברה בתהליך הצמיחה שלה. לשם כך יש היום במרקורי 70 אנשים במחלקת כספים.
עובדה שמאז אפריל 2002 הבדיקות הראו שהבעיה של הענקת האופציות לא חזרה על עצמה. אין לי הסבר מה בדיוק גרם לכך שדווקא אז זה הפסיק. אולי החלו לאכוף יותר את הנהלים הקיימים. צריך לזכור שכשלה יותר ממערכת בקרה אחת. עובדה שגם רואה החשבון המבקר שלנו, PWC, לא עלה על הבעיה.
בוא תסביר איפה בכל זאת נוצרה הבעיה?
תוכנית האופציות של מרקורי קובעת כי יום ההענקה של האופציות הוא היום שבו הבורד מאשר את התוכנית. מחיר המימוש של האופציות הוא מחיר הסגירה של המניה באותו יום. כך למשל, אם ישיבת הבורד היתה מאשרת תוכנית אופציות ביום שישי האחרון אז מחיר המימוש של האופציות היה עומד על 28 דולר.
בפועל מה שקרה הוא שכאשר החברה העניקה את האופציות לעובדים, היא העניקה להם את האופציות לפי תאריכים שקדמו להחלטות הבורד ולפי מחיר מימוש נמוך יותר.
איך עושים את זה?
מישהו בדק וראה שהמחיר של המניה, נגיד שבועיים קודם לכן, היה נמוך לעומת יום ההענקה שאישר הבורד, והחליט שזה היום שבו הוענקו האופציות.
כמה זמן אפשר ללכת אחורה? האם הלכו אחורה עם מחיר המימוש גם יותר מאשר שבועיים?
הנושא הזה עדיין נמצא בחקירה של ה-SEC ולא את הכל אפשר לפרט. ברור שהיתה כאן בעיה.
מי עשה את זה בפועל?
מי שאחראי על תוכניות האופציות היתה סוזן (סקייר) והיא דיווחה לאמנון.
אתה יכול להעריך את סדר הגודל הכספי של ההטבות שקיבלו העובדים בעקבות שיטה זו?
אני לא יכול לפרט סכומים. על פי הרצינות שבה נערכה הבדיקה שלנו אפשר להבין שמדובר בסכומים מהותיים.
"אנו מבינים שאסור לנו לזייף פעמיים"
האם העובדים והמנהלים של מרקורי שקיבלו את ההטבות האלו יצטרכו להחזיר כסף?
אחד הדברים הראשונים שעשינו היה לעצור את כל תוכניות האופציות הקיימות. אופציות שעדיין אינן בשלות (Non Vested) החברה אינה מכבדת. האופציות הללו יעברו תהליך של תמחור מחודש.
המנהלים הבכירים, אם יהיה צורך בכך, יצטרכו להחזיר כסף לחברה. חשוב לומר שאמנון ודאג (דאגלס סמית', מנהל הכספים שפרש) משתפים פעולה עם ועדת הבדיקה באופן מלא. להערכתי, העובדים שנהנו מההטבה ומימשו את המניות לא יצטרכו להחזיר כסף.
אחת הבעיות שיש לנו היום היא לשחזר את כל התהליכים של הענקת האופציות. מדובר בהרבה עובדים והרבה תאריכים. לכן גם הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי מתעכבים עד שנעשה את כל המכפלות הדרושות כדי לסכם את המשמעות הכספית.
כמה כסף יצטרכו המנהלים של מרקורי ואמנון לנדן להחזיר לחברה?
אני לא יכול לענות על כך. יש דברים שעדיין נבדקים.
מתי אתם מתכוונים לפרסם את הדו"חות הכספיים?
הבדיקה נעשית בקפדנות גדולה. אנחנו מבינים שאסור לנו לזייף פעמיים. עלינו על באג ותיקנו אותו, אבל מטבע הדברים לכל אחד עכשיו רועדת היד לפני שהוא חותם על משהו והוא בודק הכל זכוכית מגדלת. הדברים לוקחים קצת זמן, אבל אנחנו מתכוונים לקבוע בקרוב לוח זמנים לפרסום הדו"ח.
בסך הכל היתה פה בעיה חמורה. אני לא מנסה להסתיר זאת. תקלות הן דבר שקורה. מה שחשוב זה איך מטפלים בהן. אחד הימים החשובים בהיסטוריה של אינטל קרה כשהחברה הודיעה שיש תקלה במעבד שלה. זה עלה לה במחיקה של 400 מיליון דולר.
לנו חשוב לומר ולהראות שלמרות הבעיה, הקוד האתי של מרקורי לא נפגע, ושאמצעי הבקרה שיש לנו היום יותר חדים וטובים מבעבר. אני לא יודע כמה חברות היו לוקחות תרופות במינון כה גבוה כפי שלקחה מרקורי במקרה הזה.
הוועדה הפנתה חיצי ביקורת גם כלפיך וכלפי דירקטורים אחרים, כמו יאיר שמיר ויגאל כוכבי. מה בעצם קרה שם?
הוועדה מצאה שהיו 6 מקרים שבהם חתמנו על מסמכים הקשורים לאופציות באופן שגוי. הראו לנו ניירות ואנחנו אישרנו אותם. בא עורך דין מהחברה שאומר: 'זה מה שסיכמנו, תחתום פה ושם'. אחר כך התברר שב-6 מקרים התברר שהניירות לא היו תקינים, ועברו ניירות שלא היו צריכים לעבור.
חשוב לשים לב שלא רק אנחנו לא תפסנו את זה. גם רואי החשבון שלנו, PWC, שהם המקצוענים שאמורים לעלות על מקרים כאלה, לא הצליחו לתפוס את זה. לצערי היה לנו כשל ביותר מאשר מערכת בקרה אחת.
לפי הממצאים שפורסמו גם אתה שותף לבעיה שנחשפה. למה הסכמת לשמש עכשיו יו"ר של מרקורי? האם לא נכון היה מבחינתך לפרוש?
זו שאלה שגם אני שאלתי את עצמי. כשחברי הדירקטוריון פנו אלי וביקשו ממני להיות יו"ר שאלתי אותם: 'אתם בטוחים בזה'? "אתם בטוחים שזה הדבר הנכון בשביל מרקורי"? ליתר ביטחון התייעצנו גם בעורכי הדין.
למה מינו אותי צריך לשאול את שאר חברי הבורד. אני יכול לענות רק על השאלה למה הסכמתי לקחת על עצמי את התפקיד. התשובה שאני נותן לעצמי היא שהחברה נמצאת עכשיו במשבר ולאנשים יש אמון בי. זה מה ששידר לי גם טוני זינגלה, המנכ"ל החדש.
הדירקטוריון של מרקורי עובד ביחד לא מאתמול. אנשים מכירים אותי, ויודעים את היכולות שלי. אני דירקטור בחברה מ-96', ומכיר אותה טוב, את הביזנס שלה ואת הלקוחות שלה. במשך השנים חתמנו על מאות מסמכים וקיבלנו אלפי החלטות, ובסופו של דבר היו 6 מקרים שלא תפסנו. מי יכול לתת ערבות שאצל יו"ר אחר לא יהיו 6 מקרים כאלה שיעברו אותו?
האם חקירת ה-SEC עוד נמשכת? בשוק ההון יש כאלה שחוששים שמא ה-SEC ירחיב את החקירה ויבדוק גם את מדיניות ההכרה בהכנסות של מרקורי
ה-SEC לא משתף אותנו בנושאי החקירה שלו, אבל למיטב ידיעתי הבדיקה לא כוללת את נושא ההכרה בהכנסות.
ערוכים לתביעות ייצוגיות
למה כתבתם שהרבעון הרביעי של מרקורי יהיה "מאתגר"?
כשמתרחש כזה אירוע בחברה שמזעזע את אמות הסיפים קורה משהו. אני מניח שבחברה הלכו כמה אלפי שעות עבודה של עובדים שהיו עסוקים ברכילויות ובניסיון להבין מה בעצם קרה. זה פוגע כמובן גם בפרודוקטיוויות. בז'רגון שלנו זה מתורגם למונח 'מאתגר'.
חשוב לומר שאלמלא התהליך הזה החל ייתכן מאוד שטוני היה מחליף את אמנון בכל מקרה בתחילת 2006. אמנון פנה לבורד כבר לפני שנתיים וביקש שנמצא לו מחליף כי הוא רוצה להפוך ליו"ר פעיל במקום מנכ"ל.
למרות שזה באופנה לכתוב עכשיו נגדו, אסור לשכוח שאמנון לקח חברה טובה שהקים אריה פיינגולד והפך אותה לחברה מצוינת. זו חברה שהלקוחות אוהבים את המוצרים שלה וקונים אותם כי הם זקוקים להם, לא בגלל שום סיבה אחרת.
מבחינת השוק בחברה לא קרה שום דבר מהותי. מרקורי ממשיכה למכור, ולעמוד בתחזית המכירות שלה. החברה צמחה ביותר מ-20% לעומת השנה שעברה, וההשפעה של המשבר הזה על הביזנס עצמו היא די זניחה. אני חושב שרואים את זה גם במחיר המניה שעלה קצת בסוף השבוע אחרי הצניחה הראשונית.
אפשר להניח שנגד מרקורי יוגשו עכשיו תביעות ייצוגיות מצד בעלי המניות. אתם ערוכים לכך?
"תביעות זה דבר שערוכים אליו כל הזמן. לעורכי הדין שלנו מגיע להתפרנס ממשהו, וגם לחברות הביטוח מגיע לשלם מדי פעם".
גיורא ירון: "לנדן ייאלץ כנראה להחזיר כסף"
07:12 | 07.11.2005 עמי גינזבורג
ד"ר גיורא ירון, היו"ר הטרי של מרקורי, מסתגל בימים האחרונים למציאות חדשה. זו מציאות שאיננה נעימה כל כך לחברת התוכנה הישראלית המתמחה בתוכנות לאופטימיזציה של מערכות מידע בארגונים. החברה שהורגלה להימנות על ליגת העל של חברות ההיי-טק הישראליות, הפכה בימים האחרונים, מאז פרסום הדו"ח של ועדת החקירה הפנימית שלה, לשק החבטות של שוק ההון.
בראש הנחבטים של מרקורי נמצא המנכ"ל שלה, אמנון לנדן, שפרש-הופרש מתפקידו בעקבות ממצאי החקירה. איתו עזבו את תפקידם גם מזכירת החברה, סוזן סקייר, ומנהל הכספים, דאגלס סמית'.
ממצאי החקירה במרקורי אכן נראים קשים. הוועדה הפנימית של החברה גילתה כי בשנים 2002-'95, שונו תאריכי האופציות שהוענקו לעובדים 49 פעמים, באופן שמחיר המימוש של האופציות היה נמוך יותר משהיה ביום האישור של הענקת האופציות.
הוועדה מצאה עוד כי ב-6 מקרים הדירקטורים של החברה חתמו על מסמכים שגויים בעניין האופציות. הוועדה סברה כי הדירקטורים עשו זאת בגלל שסמכו על המנהלים של החברה, ולא הפעילו עליהם בקרה מספיקה.
מרקורי לא מסרה עד כה מה היקף הנזק הכספי שנגרם לה מהפרשה. על פי הערכות בשוק, היקף ההטבה העודפת שקיבלו העובדים שזכו ל"שדרוג" תוכנית האופציות של החברה נאמד בעשרות מיליוני דולרים.
בעקבות האירועים הללו התמנה ירון, המכהן כדירקטור במרקורי זה 10 שנים, לתפקיד היו"ר. ירון שנכנס לתפקיד בתקופה סוערת מבחינת מרקורי, נפגש בימים האחרונים עם רבים מעובדי מרקורי הבכירים, בניסיון להסביר מה בעצם קרה בחברה. אתמול הוא הסכים להשיב גם לשאלות TheMarker.
מהי התחושה הכללית ששוררת היום במרקורי?
הסיפור הזה נפל עלינו כרעם ביום בהיר. אני חשוף לעניין קצת יותר זמן, 5-4 חודשים, דרך הליווי של הוועדה המיוחדת של הדירקטוריון, אבל לא בצורה כל כך אינטנסיווית. השאלה העיקרית של העובדים שאני נפגש איתם היא "איך זה קרה לנו?"
מתי התחילה החקירה הפנימית של הוועדה המיוחדת?
ה-SEC (רשות ני"ע בארה"ב) החליטה לבדוק את עניין האופציות אצל כ-40 חברות בסיליקון וואלי. לא רק אצל מרקורי. מטבע הדברים היא פנתה לחברות שהמניה שלהן עשתה מהלך חזק של עלייה. הם חשבו כנראה שבמקום כזה עלולים להימצא חס וחלילה אי דיוקים. כשראינו את השאלות ואת המסמכים שהם ביקשו, אמרנו לעצמנו, בואו לא נחכה ל-SEC ונבדוק בעצמנו אם יש לנו בעיה.
מינינו ועדה של 2 חברי דירקטוריון שלא היו חלק מההיסטוריה של מרקורי, וקבענו מראש שהפסיקה של הוועדה תהיה סופית ומחייבת עבור כל הבורד.
הוועדה לקחה לצורך טיפול בעניין את משרד עורכי הדין או'מלווני אנד מאיירס (O'melveny & Myers), שהוא מהמכובדים בארה"ב. אלו אנשים שהיו פעם חוקרים של ה-SEC והיום הם עובדים בשירות חברות עסקיות. עורכי הדין לקחו איתם לעזרה את פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג. רצינו לעשות בדיקה מקיפה ויסודית כי האסון הכי גדול הוא שה-SEC יבוא אחרי בדיקה כזו וימצא דברים נוספים. הבדיקה של ה-SEC רצה בינתיים במקביל.
אולי אתה יכול להסביר לנו בשפה פשוטה - מה בעצם היתה הבעיה שמצאה הוועדה הפנימית בנושא הענקת האופציות? איפה היה הכשל?
אני חי את עולם הסטארט-אפים כבר הרבה זמן. זה עולם שמבחינת הבקרה שלו די חי בברדק. זה טבעי כי בחברה צעירה מטפל בנושאים הכספיים מנהל כספים בחצי משרה. ככל שחברה גדלה, תהליך הבקרה נהיה יותר הדוק, ובחברה גדולה לא זזים לפני שארבעה עורכי דין וחמישה רואי חשבון מאשרים כל מהלך.
מרקורי היא קורבן של עצמה
מהבחינה הזו מרקורי היא קצת קורבן של עצמה. נפגענו מכך שצמחנו כל כך מהר. החברה כל הזמן הוסיפה מנגנוני בקרה, והוסיפה עוד ברגים ועוד מסמרים כי ככל שהחברה יותר גדולה כך קשה יותר לשלוט בה. הנהלים והפרוצדורות זה מה שהדרג בשטח מכנה ביורוקרטיה. אתה תמיד מנסה לשמור על איזון כדי שהנהלים והפרוצדורות לא יעצרו את החברה בתהליך הצמיחה שלה. לשם כך יש היום במרקורי 70 אנשים במחלקת כספים.
עובדה שמאז אפריל 2002 הבדיקות הראו שהבעיה של הענקת האופציות לא חזרה על עצמה. אין לי הסבר מה בדיוק גרם לכך שדווקא אז זה הפסיק. אולי החלו לאכוף יותר את הנהלים הקיימים. צריך לזכור שכשלה יותר ממערכת בקרה אחת. עובדה שגם רואה החשבון המבקר שלנו, PWC, לא עלה על הבעיה.
בוא תסביר איפה בכל זאת נוצרה הבעיה?
תוכנית האופציות של מרקורי קובעת כי יום ההענקה של האופציות הוא היום שבו הבורד מאשר את התוכנית. מחיר המימוש של האופציות הוא מחיר הסגירה של המניה באותו יום. כך למשל, אם ישיבת הבורד היתה מאשרת תוכנית אופציות ביום שישי האחרון אז מחיר המימוש של האופציות היה עומד על 28 דולר.
בפועל מה שקרה הוא שכאשר החברה העניקה את האופציות לעובדים, היא העניקה להם את האופציות לפי תאריכים שקדמו להחלטות הבורד ולפי מחיר מימוש נמוך יותר.
איך עושים את זה?
מישהו בדק וראה שהמחיר של המניה, נגיד שבועיים קודם לכן, היה נמוך לעומת יום ההענקה שאישר הבורד, והחליט שזה היום שבו הוענקו האופציות.
כמה זמן אפשר ללכת אחורה? האם הלכו אחורה עם מחיר המימוש גם יותר מאשר שבועיים?
הנושא הזה עדיין נמצא בחקירה של ה-SEC ולא את הכל אפשר לפרט. ברור שהיתה כאן בעיה.
מי עשה את זה בפועל?
מי שאחראי על תוכניות האופציות היתה סוזן (סקייר) והיא דיווחה לאמנון.
אתה יכול להעריך את סדר הגודל הכספי של ההטבות שקיבלו העובדים בעקבות שיטה זו?
אני לא יכול לפרט סכומים. על פי הרצינות שבה נערכה הבדיקה שלנו אפשר להבין שמדובר בסכומים מהותיים.
"אנו מבינים שאסור לנו לזייף פעמיים"
האם העובדים והמנהלים של מרקורי שקיבלו את ההטבות האלו יצטרכו להחזיר כסף?
אחד הדברים הראשונים שעשינו היה לעצור את כל תוכניות האופציות הקיימות. אופציות שעדיין אינן בשלות (Non Vested) החברה אינה מכבדת. האופציות הללו יעברו תהליך של תמחור מחודש.
המנהלים הבכירים, אם יהיה צורך בכך, יצטרכו להחזיר כסף לחברה. חשוב לומר שאמנון ודאג (דאגלס סמית', מנהל הכספים שפרש) משתפים פעולה עם ועדת הבדיקה באופן מלא. להערכתי, העובדים שנהנו מההטבה ומימשו את המניות לא יצטרכו להחזיר כסף.
אחת הבעיות שיש לנו היום היא לשחזר את כל התהליכים של הענקת האופציות. מדובר בהרבה עובדים והרבה תאריכים. לכן גם הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי מתעכבים עד שנעשה את כל המכפלות הדרושות כדי לסכם את המשמעות הכספית.
כמה כסף יצטרכו המנהלים של מרקורי ואמנון לנדן להחזיר לחברה?
אני לא יכול לענות על כך. יש דברים שעדיין נבדקים.
מתי אתם מתכוונים לפרסם את הדו"חות הכספיים?
הבדיקה נעשית בקפדנות גדולה. אנחנו מבינים שאסור לנו לזייף פעמיים. עלינו על באג ותיקנו אותו, אבל מטבע הדברים לכל אחד עכשיו רועדת היד לפני שהוא חותם על משהו והוא בודק הכל זכוכית מגדלת. הדברים לוקחים קצת זמן, אבל אנחנו מתכוונים לקבוע בקרוב לוח זמנים לפרסום הדו"ח.
בסך הכל היתה פה בעיה חמורה. אני לא מנסה להסתיר זאת. תקלות הן דבר שקורה. מה שחשוב זה איך מטפלים בהן. אחד הימים החשובים בהיסטוריה של אינטל קרה כשהחברה הודיעה שיש תקלה במעבד שלה. זה עלה לה במחיקה של 400 מיליון דולר.
לנו חשוב לומר ולהראות שלמרות הבעיה, הקוד האתי של מרקורי לא נפגע, ושאמצעי הבקרה שיש לנו היום יותר חדים וטובים מבעבר. אני לא יודע כמה חברות היו לוקחות תרופות במינון כה גבוה כפי שלקחה מרקורי במקרה הזה.
הוועדה הפנתה חיצי ביקורת גם כלפיך וכלפי דירקטורים אחרים, כמו יאיר שמיר ויגאל כוכבי. מה בעצם קרה שם?
הוועדה מצאה שהיו 6 מקרים שבהם חתמנו על מסמכים הקשורים לאופציות באופן שגוי. הראו לנו ניירות ואנחנו אישרנו אותם. בא עורך דין מהחברה שאומר: 'זה מה שסיכמנו, תחתום פה ושם'. אחר כך התברר שב-6 מקרים התברר שהניירות לא היו תקינים, ועברו ניירות שלא היו צריכים לעבור.
חשוב לשים לב שלא רק אנחנו לא תפסנו את זה. גם רואי החשבון שלנו, PWC, שהם המקצוענים שאמורים לעלות על מקרים כאלה, לא הצליחו לתפוס את זה. לצערי היה לנו כשל ביותר מאשר מערכת בקרה אחת.
לפי הממצאים שפורסמו גם אתה שותף לבעיה שנחשפה. למה הסכמת לשמש עכשיו יו"ר של מרקורי? האם לא נכון היה מבחינתך לפרוש?
זו שאלה שגם אני שאלתי את עצמי. כשחברי הדירקטוריון פנו אלי וביקשו ממני להיות יו"ר שאלתי אותם: 'אתם בטוחים בזה'? "אתם בטוחים שזה הדבר הנכון בשביל מרקורי"? ליתר ביטחון התייעצנו גם בעורכי הדין.
למה מינו אותי צריך לשאול את שאר חברי הבורד. אני יכול לענות רק על השאלה למה הסכמתי לקחת על עצמי את התפקיד. התשובה שאני נותן לעצמי היא שהחברה נמצאת עכשיו במשבר ולאנשים יש אמון בי. זה מה ששידר לי גם טוני זינגלה, המנכ"ל החדש.
הדירקטוריון של מרקורי עובד ביחד לא מאתמול. אנשים מכירים אותי, ויודעים את היכולות שלי. אני דירקטור בחברה מ-96', ומכיר אותה טוב, את הביזנס שלה ואת הלקוחות שלה. במשך השנים חתמנו על מאות מסמכים וקיבלנו אלפי החלטות, ובסופו של דבר היו 6 מקרים שלא תפסנו. מי יכול לתת ערבות שאצל יו"ר אחר לא יהיו 6 מקרים כאלה שיעברו אותו?
האם חקירת ה-SEC עוד נמשכת? בשוק ההון יש כאלה שחוששים שמא ה-SEC ירחיב את החקירה ויבדוק גם את מדיניות ההכרה בהכנסות של מרקורי
ה-SEC לא משתף אותנו בנושאי החקירה שלו, אבל למיטב ידיעתי הבדיקה לא כוללת את נושא ההכרה בהכנסות.
ערוכים לתביעות ייצוגיות
למה כתבתם שהרבעון הרביעי של מרקורי יהיה "מאתגר"?
כשמתרחש כזה אירוע בחברה שמזעזע את אמות הסיפים קורה משהו. אני מניח שבחברה הלכו כמה אלפי שעות עבודה של עובדים שהיו עסוקים ברכילויות ובניסיון להבין מה בעצם קרה. זה פוגע כמובן גם בפרודוקטיוויות. בז'רגון שלנו זה מתורגם למונח 'מאתגר'.
חשוב לומר שאלמלא התהליך הזה החל ייתכן מאוד שטוני היה מחליף את אמנון בכל מקרה בתחילת 2006. אמנון פנה לבורד כבר לפני שנתיים וביקש שנמצא לו מחליף כי הוא רוצה להפוך ליו"ר פעיל במקום מנכ"ל.
למרות שזה באופנה לכתוב עכשיו נגדו, אסור לשכוח שאמנון לקח חברה טובה שהקים אריה פיינגולד והפך אותה לחברה מצוינת. זו חברה שהלקוחות אוהבים את המוצרים שלה וקונים אותם כי הם זקוקים להם, לא בגלל שום סיבה אחרת.
מבחינת השוק בחברה לא קרה שום דבר מהותי. מרקורי ממשיכה למכור, ולעמוד בתחזית המכירות שלה. החברה צמחה ביותר מ-20% לעומת השנה שעברה, וההשפעה של המשבר הזה על הביזנס עצמו היא די זניחה. אני חושב שרואים את זה גם במחיר המניה שעלה קצת בסוף השבוע אחרי הצניחה הראשונית.
אפשר להניח שנגד מרקורי יוגשו עכשיו תביעות ייצוגיות מצד בעלי המניות. אתם ערוכים לכך?
"תביעות זה דבר שערוכים אליו כל הזמן. לעורכי הדין שלנו מגיע להתפרנס ממשהו, וגם לחברות הביטוח מגיע לשלם מדי פעם".